Blogglistenhits

Da var det vel bare å ta fatt på treningen igjen da.

HA! Det å løfte vekter, dra i slynge, svinge på kettlebells eller løpe i solskinn på Bygdøy var i de første ukene nesten fjernere for meg enn å ha sex. Første uken hjemme med Theo bestod av disse - pupp, bleieskift, sove, vugge og kose - på repeat. Som filmen Groundhog Day med Bill Murray. Jeg fryktet en periode at jeg aldri ville komme meg ut av huset noensinne. Theo våknet 20 ganger per natt, og var like sulten hver gang. Så kom feberen og smertene. 

 

Den myke mammakroppen

Den myke mammakroppen

Jeg karret meg til føden på Ullevål for å ta prøver, med bryster så store og harde som umoden honningmelon og et underliv der det føltes som om jeg hadde et barberblad som skar inn i meg for hvert skritt jeg tok. Au. På venteværelset står det røde, harde sofaer og der ble jeg sittende i over tre timer. Theo sov heldigvis nesten hele tiden og prøvene viste til slutt at CRP var forhøyet som normalt etter en fødsel. Jeg dro derfra med litt vondere underliv, sliten rygg (den jæskla sofaen) og resept på Paracet og hvile. 

Theo er med  

Theo er med  

Pushup med bebis  

Pushup med bebis  

Jeg har hatt kunder som har ønsket å gjennopta treningen allerede to uker etter fødsel. Om det også gjaldt meg? Ikke i nærheten! Det anbefales å avvente med tung trening, løping og lignende til over 6 uker slik at kroppen er ferdig med renselsen og systemet er på plass, men alle er vi jo ulike. For noen er dette alt for lenge å vente mens det for andre er alt for kort. Så lenge treningen GIR deg energi og ikke bare tapper deg for krefter må du bare la kroppen din vise deg vei. Dersom blødninger øker er det et godt tegn på at du kanskje har hatt litt dårlig tid og må ta det litt roligere. Du vil jo ikke risikere å bli inkontinent fordi du dro på litt for tidlig i styrkerommet så la de tunge vektene være en liten stund til. 


Jeg hater utrykk som `få tilbake kroppen din etter svangerskapet´. Pøh! Mulig du er kompis med Marty McFly, men dersom du ikke har tilgang på en tidsmaskin så kan du ikke reise tilbake i tid. Kroppen din slik den er nå er helt ulik den du hadde før baby, med nye hormoner, nye utfordringer og nye prioriteringer. Tenk så mye den har gjort for oss disse ni månende! Det betyr jo ikke at du for alltid skal ha denne myke mammakroppen, men det betyr at du må tilpasse treningen for de ulike fasene dere skal igjennom. Jeg kan for eksempel spise hva jeg vil når jeg ammer, og kiloene bare renner av uten noen innsats. Men for mange ammende mødre stopper nesten fettforbrenningen helt opp. Kroppen produserer nemlig et hormon som heter prolaktin og dette hormonet kan for mange holde østrogen-produksjonen nede, noe som bremser opp fettforbrenningen. Kroppen din vil jo først og fremst gi bebis så fet og god melk som mulig, så da må mammas trange jeans bare vente.

image.jpg


Så lenge menstruasjonen uteblir så produserer vi heller ikke hormonet progesteron. Dette hormonet hindrer lagring av magefett. Så da sitter vi der da, med mammakroppene våre og pupper som lekker, lav østrogen og progesteron produksjon og lite til ingen søvn. Du skjønner at det ikke er den optimale oppskriften for å bli kvitt mammamagen.

Men ikke fortvil. Det er mye du kan gjøre i denne tiden som vil legge grunnlaget for gode resulater fremover. Før du så mye som tenker på å begi deg ut på trening bør du ta tak i kjernemusklene og bekkenbunn. Spesielt, om du som meg, har presset ut en nesten 5 kg kettlebell. Ignorerer du dette området kan du rikikere å tisse på deg for hver gang du går ned i en dyp knebøy eller skade deg. Derfor er kegel-øvelser er din venn umiddelbart etter fødsel og tiden etter! Jeg gjør det as we speak. Tenk også på hvordan magemukslene dine ble strukket under graviditeten, ribbena ble presset ut til siden og bekken vippet fremover på grunn av den økende vekten på magen. Jeg kjenner jeg vondt i nakken, ryggen og hofta bare av å skrive det. 

Bære-baby

Bære-baby


De første ukene ville jeg anbefale å gå tur med vogn, korte økter hjemme med fokus på nettopp kjerne og bekken. Gjør for eksempel gjerne 20-40 knebøy daglig spredd utover dagen. Kombiner dette med kegels og sørg for at du både drar opp og kniper. Sikt mot 10 000 skritt per dag og beveg deg når du kan. Jeg har en gutt som bare ville roe seg i bære-sjalet så for meg har det ikke vært noe problem å få daglig mosjon. Etter uker med natt-amming der jeg formet kroppen som en banan begynte ryggen og høyre skulder å klage litt. Jeg passet på å tøye rygg, sete og bryst daglig for å holde dette i sjakk. Mottoet for trening i den første måneden bør være å gjøre så mye du kan så ofte du kan.

Deilig tur i nydelig solnedgang  

Deilig tur i nydelig solnedgang  

Fra uke 6 og fremover, dersom alt er good-to-go og du ikke har noen plager ville jeg investert i litt utstyr du kan bruke hjemme. Et hjemmegym er alltid en god ide, men det vil være SÅ mye enklere for deg å trene jevnlig dersom du har alt tilgjengelig når som helst. Særlig nå som det er så bikkjekaldt ute også. En slynge er alltid en god investering, noen strikker, en matte, stor treningsball, catslides og kanskje et par vekter og/eller noen kettlebells.

Deilig å svette litt igjen!  

Deilig å svette litt igjen!  


Glem tanken om den perfekte treningsøkten. Du har en liten en som styrer programmet nå, så om du rekker en eller fire runder av treningsprogrammet spiller ingen rolle. Jeg tenker at litt er alltid bedre enn ingenting. STOPP med å ha dårlig samvittighet for at du ønsker å trene for å bli kvitt mammamagen. Når du trener jevnlig, spiser god mat og tar litt tid for deg selv vil dere alle ha det bedre. Familien din og lille bebis trenger at mamma har det bra, både med og uten mammamage.

Rumpe-trening

Rumpe-trening

Koselig treningskamerat  

Koselig treningskamerat  


Snart kommer øvelser jeg anbefaler i ukene etter fødsel, kanskje vi sees da?

Comment