Blogglistenhits
amrfitness

1/ Det viktigste du kan gjøre for kroppen din under disse 6 ukene er å prioritere kostholdet. Du trodde kanskje alt handlet om treningen, men det hjelper lite å trene masse mens du lar kostholdet flyte. Jeg foreslår at du skriver ned alt du spiser i et par dager slik at du får et intrykk av hva du virkelig får i deg i løpet av en dag. Alt skal noteres. Prøv gjerne et verktøy som MyFitnessPal, Jawbone eller andre nettbaserte verktøy. Hvordan ser kostholdet ditt egentlig ut om du er helt ærlig?

2/ Det finnes ikke noe magisk kosthold eller matplan. Vi er alle forskjellige og vet stort sett hvilke type matvarer og drikke som gir oss trøbbel. Det finnes enkelte retningslinjer innenfor det populære paleo-kostholdet du gjerne kan prøve uten at det vil gå nevneverdig ut over ditt normale kosthold. Her snakker vi å kutte ferdigmat og erstatte det med naturlige råvarer fra fisk, kjøtt, fugl, egg, fett og grønnsaker. Lag all maten selv fra bunnen av, kutt ut unødvendig sukker som godteri og brus, kutt ut potetgull og fritert mat og knask heller på oppskåret frukt, grønnsaker, litt nøtter og bær.

3/ Planlegg! Kjøp inn matvarer som du vet er bra for deg. Sørg alltid for å ha godt med grønnsaker, salat, protein-kilder og frukt i kjøleskapet og fryser. Lag gjerne en salat kvelden i forveien om du aldri har tid til å lage annet enn brødskiver når det er travelt om morgen. Sørg for at du alltid spiser godt etter trening. Lag store posjoner med supper som fryses ned. Lag ekstra store middagsposjoner slik at du har til lunsj dagen etter. 

amrfitness

4/ Spis gjerne etter tallerkenmodellen. 1/3  (++) Grønnsaker og salat som gir fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter 1/3 protein fra magert kjøtt, fisk eller egg, 1/3 karbohydrater fra poteter, ris, pasta eller brød. Bare pass på at du bruker en normal tallerken. Ikke supersize-varianten. Spis litt roligere enn du pleier og til du er ca 80% mett. Det funker for japanerne og du dør ikke av å være litt sulten. Fungerer du best på lite karbohydrater uten at det går ut over treningen din kan du erstatte karbohydratene med mer grønt og fett fra for eksempel nøtter eller frukt. Blir treningen dårlig, du får hodepine eller humørsvingninger er det et tegn på at du spiser for lite av noe eller driver hardkjør med kroppen. Lytt til din kropp og gi næring deretter. 

5/ Frykt ikke fettet. Omega-3 fra fisk ihvertfall to ganger i uken (ellers bør du ta tilskudd), oljer som oliven, kokkos og raps. Fett fra frukt og grønnsaker og usaltede nøtter.

6/ Drikk vann. En dehydrert kropp er ingen fettforbrenningsmaskin. En dehydrert kropp yter dårlig på trening. Drikk vann ved hvert måltid, litt ekstra før trening og litt ekstra etter trening så blir det bra. 

7/ Mange går i kose-fella når de starter et treningsopplegg. De unner seg mer kos fordi de har jo vært så flinke! Hadde de bare visst hva den kosen ville koste av tid med hoppetauet eller kilometer på tredemølla hadde de kanskje revurdert. Unn deg noe godt en dag i uken men ellers kan du heller unne deg annen kos som en massasje, smoothie eller noe annet hyggelig for deg selv. 

8/ Har du sittestillende dager så prøv å beveg deg litt mer. Ta trappene, reis deg opp og gå så ofte du kan, strekk deg og gjør enkle kroppsvektøvelser. Får du opp pulsen får du også opp forbrenningen. En kropp i stadig bevegelse vil også gi bedre fordøyelse. 

9/ Beveger du deg litt mer enn du pleier under disse 6 ukene, dessuten passer du litt mer på hva du putter i deg så lover jeg at du vil merke endringer på både kropp og sinn. Glem hva som står på vekten (kast gjerne badevekten for min del) og ha fokus på hvordan kroppen føles og ser ut. Ikke la resultatene dine stå og falle på et tall. 

10/ Keep it simple stupid. Gjør det enkelt for deg selv med å følge en matplan som er bra for nettopp deg. Holder du deg til rene matvarer, litt mindre mengder, 3-4 faste måltider og kutter ut de tingene du egenltig ikke ville føre opp de første dagene, da er du på god vei til et tilnærmet perfekt kosthold. Men den perfekte dietten? Den er en enhjørning. 

Lykke til!

2 Comments